Słodko-kwaśne babeczki z cytrynową nutką na zimno.

#bezmleka #bezdodatkucukru #bezglutenu

📝 Składniki na spód:

– 100 g płatków owsianych

– 50 g orzechów ziemnych

– 50 g słonecznika

– łyżka masła orzechowego

– 150 g daktyli

📝 Składniki na krem:

– cytryna

– 2 limonki

– 4 jajka

– 100 g ksylitolu

– 100 g masła

– 2 łyżeczki żelatyny

📝 Dodatki:

– płatki migdałów

– gorzka czekolada

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Spód: Daktyle namocz w gorącej wodzie przez ok. 10 – 15 min aż zmiękną, a później odsącz. Daktyle dokładnie zblenduj do kremowej konsystencji. Płatki owsiane, słonecznik i orzechy zmiel w młynku do kawy na mąkę. Wszystkie składniki na ciasto połącz i wylep nią spody foremek do babeczek.

Krem: Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Sok z cytryny, limonek, startą skórkę z cytryny, ksylitol, roztrzepane jajka oraz roztopione masło połącz w misce i mieszaj nad parą wodną do momentu aż masa zgęstnieje. Do żelatyny dodaj 3-5 łyżek ciepłego (ale nie gorącego!) kremu i dokładnie wymieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie przelej wszystko do reszty kremu cytrynowego i połącz.

Babeczki wypełnij kremem cytrynowym i wstaw do lodówki na ok. 1-2 h. Na koniec polej rozpuszczoną gorzką czekoladą i posyp płatkami migdałów.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 121 times, 1 visits today)