Przepyszny, kruchy i s艂odki jab艂ecznik bez m膮ki pszennej. 馃檪

#bezdodatkucukru #bezglutenu #bezm膮kipszennej

馃摑 Sk艂adniki na kruche ciasto:

– szklanka m膮ki jaglanej

– szklanka m膮ki kukurydzianej

– szklanka m膮ki z tapioki lub ziemniaczanej

– jajko

– 150 ml mleka

– 150 g mas艂a

– 艂y偶eczka proszku do pieczenia

– 50 g erytrytolu

馃摑 Sk艂adniki na nadzienie:

– 10 jab艂ek

– 艂y偶ka miodu

+ sk贸rka z pomara艅czy i cynamon do smaku

馃嵈 Spos贸b przygotowania 馃崕

Kruche ciasto: Przesiane m膮ki po艂膮cz z proszkiem do pieczenia, erytrytolem, posiekanym zimnym mas艂em i jajkiem. Zacznij wszystko ze sob膮 艂膮czy膰 i 艂y偶kami dodawaj, ma艂ymi porcjami zimne mleko. Im kr贸cej i szybciej zagniecione ciasto, tym lepiej. Ciasto podziel na mniejsz膮 i wi臋ksz膮 kulk臋, zawi艅 w folie spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki na ok. 25 – 30 min.

Wi臋ksz膮 cz臋艣膰 ciasta zetrzyj na tarce i wype艂nij ni膮 foremk臋, nak艂uj dziurki widelcem i podpiecz w piekarniku przez ok. 15 – 25 min w temp. 180 stopni Celsjusza, a z mniejszej cz臋艣ci ciasta powycinaj paski.

Nadzienie: Jab艂ka umyj i zetrzyj na tarce, a p贸藕niej zostaw w misce na ok. 15 min i poczekaj a偶 pu艣ci sok. Jab艂ka ods膮cz, dodaj mi贸d, cynamon i start膮 sk贸rk臋 z pomara艅czy.

Na podpieczone ciasto prze艂贸偶 nadzienie i zr贸b kratk臋 z pask贸w.

Piecz jeszcze przez ok. 35 – 45 min w temp. 180 stopni Celsjusza.

Je艣li masz pytania, a mo偶e chcesz si臋 pochwali膰 wypiekami to pisz 艣mia艂o! 馃槢 Powodzenia i鈥 SMACZNEGO!

(Visited 147 times, 1 visits today)