Przepyszny, kruchy i słodki jabłecznik bez mąki pszennej. 🙂

#bezdodatkucukru #bezglutenu #bezmąkipszennej

📝 Składniki na kruche ciasto:

– szklanka mąki jaglanej

– szklanka mąki kukurydzianej

– szklanka mąki z tapioki lub ziemniaczanej

– jajko

– 150 ml mleka

– 150 g masła

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 50 g erytrytolu

📝 Składniki na nadzienie:

– 10 jabłek

– łyżka miodu

+ skórka z pomarańczy i cynamon do smaku

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Kruche ciasto: Przesiane mąki połącz z proszkiem do pieczenia, erytrytolem, posiekanym zimnym masłem i jajkiem. Zacznij wszystko ze sobą łączyć i łyżkami dodawaj, małymi porcjami zimne mleko. Im krócej i szybciej zagniecione ciasto, tym lepiej. Ciasto podziel na mniejszą i większą kulkę, zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na ok. 25 – 30 min.

Większą część ciasta zetrzyj na tarce i wypełnij nią foremkę, nakłuj dziurki widelcem i podpiecz w piekarniku przez ok. 15 – 25 min w temp. 180 stopni Celsjusza, a z mniejszej części ciasta powycinaj paski.

Nadzienie: Jabłka umyj i zetrzyj na tarce, a później zostaw w misce na ok. 15 min i poczekaj aż puści sok. Jabłka odsącz, dodaj miód, cynamon i startą skórkę z pomarańczy.

Na podpieczone ciasto przełóż nadzienie i zrób kratkę z pasków.

Piecz jeszcze przez ok. 35 – 45 min w temp. 180 stopni Celsjusza.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 239 times, 1 visits today)