Słodka i cynamonowa szarlotka na kaszy jaglanej. Pyszne!

#bezglutenu #bezdodatkucukru #bezmąkipszennej

Proporcje na foremkę – 23 cm

📝 Składniki:

– 300 g kaszy jaglanej

– 200 g mąki kukurydzianej

– jajko

– 5 łyżek ksylitolu

– 50 g masła

– 7 jabłek

– łyżka miodu

+ sok z cytryny

+ cynamon

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać kilka razy w gorącej wodzie aż woda będzie przezroczysta. Kaszę ugotować z dodatkiem ksylitolu w proporcji 2:1 wody do kaszy przez ok. 17-20 min. Ostudzoną kaszę dobrze zblendować i zagnieść ciasto z mąką, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym masłem i jajkiem. Jabłka zetrzeć na tartce, zostawić a później odsączyć z soku. Dodać cynamon, miód i sok z cytryny. Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę wypełnić jedną częścią ciasta, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez ok. 25 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Przełożyć masą jabłkową, przykryć drugą porcją ciasta i piec jeszcze przez ok. 35-40 min. Kroić na kawałki dopiero kiedy dobrze wystygnie, po ok. 1-2 h.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 180 times, 1 visits today)