Sezon leśno-jagodowy w pełni, test smaku na wegańskie pierogi bez mąki pszennej zdany… LATO NA TALERZU!

#wegańskie #bezglutenowe #bezdodatkucukru

📝 Składniki:

– szklanka mąki ryżowej

– szklanka mąki z tapioki lub ziemniaczanej

– szklanka mąki gryczanej

– szklanka wrzątku

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– pół łyżeczki soli

– jagody

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Mąki przesiać przez sitko i dokładnie połączyć ze sobą, dodać sól i wymieszać. Jedną szklankę z mieszanki odjąć do drugiej miski i zaparzyć wrzącą wodą. Ta ,,operacja” 😛 zastąpi nam gluten w cieście. Energicznie zagnieść ciasto, tak żeby było gładkie i ładnie sklejone. Porcjami dodawać resztę mąki i wciąż zagniatać. Na koniec dodać olej i ulepić kulkę. Podzielić na 4 części. Rozwałkowywać, wycinać kółeczka, nadziewać, zlepiać pierogi. Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie do ok. 3 min po wypłynięciu. Podawać z owocami, słodką polewą i miętą.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 54 times, 1 visits today)