
Słodkie ciasto bananowo-czekoladowe bez grama mąki.

#bezmąki #bezdodatkucukru #bezmleka
Przepis na foremkę o średnicy 21 cm
Składniki na ciemną warstwę:
– 100 g ciecierzycy ze słoiczka
– 2 łyżki kakao
– banan
– 2 jajka
– 2,5 łyżki erytrytolu
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na jasną warstwę:
– 100 g ciecierzycy ze słoiczka
– łyżka oleju kokosowego
– banan
– 2 jajka
– 2,5 łyżki erytrytolu
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Ciecierzycę przepłukaj pod bieżącą wodą. Żółtka oddziel od białek. Połowę ciecierzycy dokładnie zblenduj z kakao, bananem, 2 żółtkami, erytrytolem i proszkiem do pieczenia. To samo zrób ze składnikami na jasną warstwę. Białka ubij na sztywną pianę, jedną część dodaj do ciemnej warstwy, a drugą do jasnej i delikatnie połącz drewnianą łyżką. Ciemną warstwę przelej do foremki, rozsmaruj i przelej kolejną, jasną warstwę. Piecz ok. 50 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Poczekaj ok. 1-2 h aż ciasto dobrze ostygnie i pokrój na kawałki. Zjadaj ze smakiem. 🙂
Wartość odżywcza
Kalorie: 922 kcal
Białka: 46 g
Tłuszcze: 41 g
Węglowodany: 96 g
Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!
