Słodkie ciasto bananowo-czekoladowe bez grama mąki.

#bezmąki #bezdodatkucukru #bezmleka

Przepis na foremkę o średnicy 21 cm

📝 Składniki na ciemną warstwę:

– 100 g ciecierzycy ze słoiczka

– 2 łyżki kakao

– banan

– 2 jajka

– 2,5 łyżki erytrytolu

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

📝 Składniki na jasną warstwę:

– 100 g ciecierzycy ze słoiczka

– łyżka oleju kokosowego

– banan

– 2 jajka

– 2,5 łyżki erytrytolu

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Ciecierzycę przepłukaj pod bieżącą wodą. Żółtka oddziel od białek. Połowę ciecierzycy dokładnie zblenduj z kakao, bananem, 2 żółtkami, erytrytolem i proszkiem do pieczenia. To samo zrób ze składnikami na jasną warstwę. Białka ubij na sztywną pianę, jedną część dodaj do ciemnej warstwy, a drugą do jasnej i delikatnie połącz drewnianą łyżką. Ciemną warstwę przelej do foremki, rozsmaruj i przelej kolejną, jasną warstwę. Piecz ok. 50 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Poczekaj ok. 1-2 h aż ciasto dobrze ostygnie i pokrój na kawałki. Zjadaj ze smakiem. 🙂

Wartość odżywcza

Kalorie: 922 kcal

Białka: 46 g

Tłuszcze: 41 g

Węglowodany: 96 g

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

Ekspresy do kawy - sprawdź na Ceneo.pl
(Visited 121 times, 1 visits today)