Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Aura już jesienna, więc zapraszam na kawę i ciasto! A raczej… 2w1! 😀 Delikatnie słodkie ciasto czekoladowe z kremem kawowym na bazie mleczka kokosowego. Jeden z pyszniejszych czasoumilaczy! 😛

Składniki:

Ciasto

– 4 jajka

– łyżeczka oleju kokosowego

– 2 łyżki kakao

– 150 g mąki (75g jaglanej, 75 g kukurydzianej)

– łyżka cynamonu

– 50 g erytrytolu

– łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

– 2 łyżki kawy zbożowej

– puszka mleczka kokosowego

– 2 łyżki agaru/ żelatyny

– łyżka miodu

Sposób przygotowania

Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą erytrytolu, a pod koniec ubijania powoli dodawać partiami resztę cukru. Po kolei dodawać żółtka i chwilę wszystko ubijać na małych obrotach. Olej kokosowy rozpuścić na patelni i dolać do ciasta. Wsypać suche składniki i delikatnie połączyć łyżką z całą masą, żeby piana nie opadła. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min w temp. 180 stopni. Przekroić na trzy równe części.

Krem: Do mleczka kokosowego wsypać kawę, dolać miodu i połączyć ze sobą. Agar/ żelatynę rozpuścić w ok. 50 ml gorącej wody. Delikatnie przelać agar/ żelatynę do kremu i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 10/15 min aż lekko stężeje.

Ciasto przełożyć kremem i wstawić do lodówki na ok. 2h.

SMACZNEGO!

Makroskładniki

Kalorie: 1612 kcal

Węglowodany: 143 g

Tłuszcz: 89 g

Białko: 55 g

by Mrs. Endorfina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *