Maślane, puchate, z serca domu… słodkie bułeczki z kwaśnym rabarbarem i kruszonką.

Przepis na ok. 6 drożdżówek

📝 Składniki:

– 7 g suchych drożdży

– 250 – 300 g mieszanki mąki pszennej i kukurydzianej

– 125 ml mleka

– żółtko

– szczypta soli

– 50 g erytrytolu

– 50 g masła

– szczypta kurkumy

🍴 Sposób przygotowania 🍎

W misce połączyć drożdże, łyżkę erytrytolu i łyżkę mąki pszennej. Dodać ciepłe, ale niegorące mleko, dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 10-15 min. Do drugiej miski przesiać mąki przez sitko, dodać sól i kurkumę, a także resztę erytrytolu. Do rozczynu małymi partiami dodawać suchą mieszkankę i łączyć łyżką, po chwili dodać żółtko i dalej wyrabiać, ale już ręcznie przez ok. 8-10 min. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 min. Jeśli jest taka potrzeba podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę powyrabiać. Podzielić na 6 części i z każdej z nich uformować okrągły placuszek. Zostawić na ok. 25 minut pod przykryciem do kolejnego wyrośnięcia.

W wyrośniętych placuszkach zrobić wgłębienie na nadzienie, dodać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką (mąka kukurydziana + olej rzepakowy + erytrytol).

Drożdżówki piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-23 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a po 10 min w 180 stopniach Celsjusza.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 60 times, 1 visits today)