Dyniowo-jabłkowe gofry z cynamonem bez jajek

3 maksymalnie jesienne smaki zamknięte w jednym przepisie. Dynia, jabłko, cynamon… <3 Ależ to pachnie! 😀 I to wegańskie, puszyste i niskokaloryczne gofry, więc zajadanie takich smakołyków to sama przyjemność. Co ja tutaj wyczarowałaaam! 😛

Składniki:

– 500 g dyni

– banan

– łyżka oleju kokosowego

– 100 g mąki kukurydzianej

– 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru

– woda z puszki po ciecierzycy

– szczypta ksylitolu

– kilka kropel aromatu waniliowego

– łyżeczka proszku do pieczenia

+ jabłko prażone z dodatkiem oleju kokosowego i cynamonu, miód, siemie lniane

Sposób przygotowania

Dynię pokroić w kawałki, ugotować do miękkości, lekko wystudzić i dodać rozgniecionego banana, rozpuszczony na ciepło olej kokosowy, mąkę, budyń, aromat waniliowy, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Wodę z ciecierzycy z dodatkiem ksylitolu ubić na sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach, a później delikatnie połączyć z całą masą. Gofrownicę wysmarować olejem kokosowym i dobrze rozgrzać. Smażyć gofry kilka minut. Zjeść z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!

Makroskładniki

Kalorie: 899 kcal

Węglowodany: 186 g

Tłuszcz: 20 g

Białko: 15 g

7 gofrów

1 gofr – 128 kcal 🙂

by Mrs. Endorfina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *