Pudding ryżowy w wersji #crunchy z pysznym chrupiącym zbożem i miodem.

#wegański #bezdodatkucukru #beznabiału

Przepis na 3 słoiczki ok. 250-300 ml

📝 Składniki:

– 100 g ryżu

– 300 ml mleka sojowego

– 2 łyżki erytrytolu

– łyżka kakao + łyżka erytrytolu

– 50 g zboża ekspandowanego

 – łyżeczka miodu

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Ryż dokładnie przepłukać kilka razy w gorącej wodzie do momentu aż woda będzie przezroczysta. Ugotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem z ok. 350 ml mieszanki wody i mleka, dodać erytrytol. Lekko wystudzony ryż zblendować do kremowej konsystencji dodając resztę mleka i wody. Krem podzielić na dwie części, do ciemniejszej dodać kakao + erytrytol. Kremy przekładać w słoiczku razem z ekspandowanym zbożem, a na koniec polać miodem.

Wartości odżywcze na 100 g:

Kalorie: 163 kcal

Białka: 5,8 g

Tłuszcze: 2,7 g

Węglowodany: 31,2 g

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 288 times, 1 visits today)