Jagodowy sernik na zimno z daktylami i orzechami

Słodki, owocowy serniczek dla leniwych. Na zimno, na szybko… bez zabawy z piekarnikiem. Troszkę orzeszków, daktyli, sera, szczypta fantazji i jest! 😛 #delyszys

Składniki:

Ciasto

– 100 g orzechów laskowych

– 50 g masła klarowanego

– 100 g daktyli

– 5 łyżek wiórków kokosowych

– 2 łyżki mąki jaglanej

Masa serowa

– 250 g twarogu chudego

– 200 g mleczka kokosowego

– 200 g jogurtu naturalnego

– 2 łyżki erytrytolu

– 100 g dżemu jagodowego

– 3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania

Ciasto: Orzechy i daktyle namoczyć w ciepłej wodzie (najlepiej na całą noc). Odsączyć i dokładnie zblendować z masłem, wiórkami i mąką. Ciasto przełożyć do foremki i włożyć do lodówki na kilka minut.

Masa serowa: Twaróg, mleczko kokosowe, jogurt naturalny, erytrytol i dżem połączyć ze sobą. Żelatynę rozpuścić w ok. 100 ml gorącej wody i delikatnie wymieszać z całą masą. Włożyć na chwilę do lodówki, a później lekko stężone przelać do foremki z ciastem.

Włożyć do lodówki na ok. 1-2 h.

SMACZNEGO!

Makroskładniki

Kalorie: 2418 kcal

Węglowodany: 149 g

Tłuszcz: 178 g

Białko: 73 g

10 kawałków

1 kawałek – 242 kcal 🙂

Wszystko potrzebne produkty do ciacha znajdziesz tutaj: @Radix-bis 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *