Pożywne i rozgrzewające danie bez mięsa z kapustą kiszoną, marchewką, soczewicą i suszonymi pomidorami. 🙂

#wegańskie #bezglutenu #niskokaloryczne

📝 Składniki na 2 porcje:

– 500 g kapusty kiszonej

– 2 marchewki

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– łyżka oleju rzepakowego

– łyżka koncentratu pomidorowego

– 150 g czerwonej soczewicy

– 5 kawałków suszonych pomidorów

+ sól, pieprz, papryka wędzona, kurkuma, majeranek, tymianek

📝 Dodatki:

– papryka czerwona, suszona natka pietruszki

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku na oleju. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce, a później razem z kapustą i soczewicą wrzuć do garnka. Zalej wodą, aby przykrywała całość na ok. 2 – 3 cm. Duś pod przykryciem przez ok. 10 – 15 minut, aż warzywa z soczewicą zmiękną. Dodaj koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec posyp suszoną natką pietruszki i dodaj pokrojoną paprykę na dekorację.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 121 times, 1 visits today)