Kopytka dyniowe

Tradycja polskiej kuchni we wrześniowej wersji, czyli kopytka dyniowe! Na słodko czy słono, pasują do ciekawych, apetycznych dodatków. Przepis wręcz banalny, ponieważ to tylko połączenie warzywa i mąki. Częstuj się śmiało! 😀

Składniki:

– 500 g dyni

– 50 g mąki jaglanej @Radix-Bis

– 50 g mąki kukurydzianej bezglutenowej @Radix-Bis

– 50 g mąki ziemniaczanej

– szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania

Dynię obrać, pokroić na kawałki i lekko rozgotować. Po odsączeniu i wystudzeniu połączyć z mąką, solą (ew. cukrem) i zagniatać ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części i wykroić kopytka. Wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, mieszać co chwilę i wyjąć aż kopytka wypłyną na wierzch.

SMACZNEGO!

Makroskładniki

Kalorie: 675 kcal

Węglowodany: 156 g

Tłuszcz: 5 g

Białko: 16 g

by Mrs. Endorfina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *