Kurczak z pieczarkami na kruchym cieście z serem

Podobno połączenie kruchego ciasta z wytrawnymi dodatkami to klasyka kuchni francuskiej, a że brzmi całkiem smacznie… tak złamałam swoje smaki i wyszło coś pysznegooo. Kurczak w wersji exclusive. 😛

Składniki:

Ciasto

– szklanka mąki kukurydzianej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 100 g masła

– jajko + żółtko

– szczypta soli himalajskiej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– pół szklanki ciepłej wody

Nadzienie

– pierś z kurczaka

– 250 g pieczarek

– cebula

– łyżka olej kokosowy

– 3 jajka

– ser

Dodatki

+ sos czosnkowy, koperek, szczypiorek

Sposób przygotowania

Ciasto: Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, rozdrobnione zimne masło, proszek do pieczenia oraz jajko z żółtkiem. Powoli łączyć składniki do powstania lekkiej kruszonki. Małymi porcjami dolewać ciepłej wody i energicznie zagniatać ciasto aż do uformowania gładkiej kulki. Włożyć do lodówki na 20 min.

Foremkę wysmarować masłem i podsypać mąką. Wypełnić blachę ciastem i podziurkować widelcem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec samo ciasto przez ok. 15 min.

Kurczaka z pieczarkami i cebulą usmażyć z ulubionymi przyprawami na oleju kokosowym i przełożyć na ciasto. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, po chwili delikatnie połączyć z żółtkami i rozsmarować kolejną warstwę na ciasto. Ser zetrzeć na tarce i posypać na wierzch. Zapiekać ok. 15 min.

SMACZNEGO! 🙂