Idealne ciasto dla fanów Pand czy ciasteczek Oreo, którzy lubią zdrowe słodkości. Cała magia tkwi w czarnym kakao! 😛


#niskokaloryczne #wysokobiałkowe #łatwe

📝 Składniki na ciasto:

– 5 jajek

– 1/2 szklanki erytrytolu

– 3/4 szklanki mąki pszennej

– 1/4 szklanki (mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego + 3 łyżki czarnego kakao)

📝 Składniki na krem:

 – 550 g waniliowego serka homo

 – 300 g chudego serka wiejskiego

 – 7 łyżeczek żelatyny

 – 50 g erytrytolu

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Ciasto: Mąki i kakao przesiać, a białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na najwyższych obrotach miksera. Warto zrobić to bardzo dokładnie aż do sztywnej, białej i lekko lśniącej piany. Pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce erytrytol znowu ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Delikatnie szpatułką lub trzepaczką połączyć wsypaną mąkę i kakao z całą masą.

Spód brytfanki wypełnić papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku przez 37 min w temp. 165 stopniach Celsjusza do suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić je w formie na podłogę z wysokości 30 cm.

Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.

Krem: Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i poczekać aż napęcznieje. Erytrytol zmielić na cukier puder w młynku do kawy. Dokładnie połączyć serki z erytrytolem. Sztywną żelatynę szybko i krótko rozpuścić w garnku z 3 łyżkami kremu. Połączyć z całym kremem, a najlepiej zblendować.

Biszkopt nasączyć i przełożyć warstwą kremu. Włożyć do lodówki na ok. 1-2 h.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

Wyciskarki do owoców - porównaj ceny

(Visited 1 048 times, 1 visits today)