
Idealne ciasto dla fanów Pand czy ciasteczek Oreo, którzy lubią zdrowe słodkości. Cała magia tkwi w czarnym kakao! 😛
#niskokaloryczne #wysokobiałkowe #łatwe
Składniki na ciasto:
– 5 jajek
– 1/2 szklanki erytrytolu
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki (mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego + 3 łyżki czarnego kakao)
Składniki na krem:
– 550 g waniliowego serka homo
– 300 g chudego serka wiejskiego
– 7 łyżeczek żelatyny
– 50 g erytrytolu
Sposób przygotowania
Ciasto: Mąki i kakao przesiać, a białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na najwyższych obrotach miksera. Warto zrobić to bardzo dokładnie aż do sztywnej, białej i lekko lśniącej piany. Pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce erytrytol znowu ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Delikatnie szpatułką lub trzepaczką połączyć wsypaną mąkę i kakao z całą masą.
Spód brytfanki wypełnić papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku przez 37 min w temp. 165 stopniach Celsjusza do suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić je w formie na podłogę z wysokości 30 cm.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.
Krem: Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i poczekać aż napęcznieje. Erytrytol zmielić na cukier puder w młynku do kawy. Dokładnie połączyć serki z erytrytolem. Sztywną żelatynę szybko i krótko rozpuścić w garnku z 3 łyżkami kremu. Połączyć z całym kremem, a najlepiej zblendować.
Biszkopt nasączyć i przełożyć warstwą kremu. Włożyć do lodówki na ok. 1-2 h.
Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!