
Wrześniowe grzybobranie w kuchni, czyli niskokaloryczny, szybki i zdrowy pomysł na obiad.
#szybkieiłatwe #niskokaloryczne #wegetariańskie
Składniki na 2 porcje:
– 100 g makaronu pełnoziarnistego
– 1/2 cukinii
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 pora
– łyżka oleju rzepakowego
– 200 g kurek
+ przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, przyprawa do kurczaka, koperek)
– 5 łyżek jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Cebulę, pora, czosnek posiekać i podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Kurki umyć, lekko podgotować w gorącej wodzie, ok. 5 min aż trochę zmiękną i wrzucić na patelnie do reszty składników, przyprawić i smażyć. W tej samej wodzie ugotować makaron (#zerowaste lub #dlaleniwych :P). Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jogurt naturalny połączyć z posiekanym koperkiem i na koniec wymieszać z kurkami. Makaron posypać cukinią, polać kurkami w sosie i zjadać. 🙂
Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!