Słodkie, miękkie i bardzo wilgotne ciasto bakaliowo-makowe w japońskim stylu. 🙂

#wysokobiałkowe #bezdodatkucukru #bezmąki

📝 Składniki na ciasto:

– szklanka niebieskiego maku mielonego

– 2 szklanki mleka

– 100 g rodzynków

– 100 g masła

– 5 łyżek kaszy manny

– 3 jabłka

– 5 jajek

– cynamon

📝 Składniki na ciasto:

 – 3 serki waniliowe (3 x 200 g)

– łyżka żelatyny

– 5 łyżek cukru pudru z erytrytolu

– kawa rozpuszczalna do smaku

📝 Dodatki:

– orzechy włoskie

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Ciasto: Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj mak z rodzynkami na mleku. Wsyp kaszę manną i mieszaj aż masa zgęstnieje. Jabłka odsącz z soku i połącz z cynamonem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zetrzyj mikserem z masłem na puszysty krem, a białka ubij na sztywną pianę. Wszystkie składniki połącz ze sobą, a na koniec delikatnie dodaj, drewnianą łyżką ubite białka. Ciasto przelej do foremki z papierem do pieczenia i piecz przez ok. 45 min w temp. 180 stopni Celsjusza.

Krem: Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody i poczekać aż napęcznieje. Serki wymieszaj dokładnie z erytrytolem i kawą. Sztywną żelatynę szybko i krótko rozpuścić w garnku z 3 – 5 łyżkami kremu, tak aby temperatura nie przekroczyła 40 stopni Celsjusza, a później zblenduj z resztą kremem. Włóż do lodówki i poczekaj aż lekko stężeje.

Przestudzone ciasto przekrój na pół, przełóż warstwą kremu, a resztę rozsmaruj na wierzchu. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi i włóż do lodówki na ok. 1 – 2h.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 2 664 times, 1 visits today)