Małe, wegańskie, orzechowe co nieco. Nawet Kubuś Puchatek by się skusił, przecież… dzień bez słodkiego słoiczka dniem straconym! 😛

#wegański #bezglutenowy #bezdodatkucukru

Przepis na 3 słoiczki ok. 250-300 ml

📝 Składniki:

– 100 g kaszy jaglanej

– 300 ml mleka sojowego

– 200 ml wody

– 3 łyżki erytrytolu/ ksylitolu/ miodu

– łyżka kakao

– 50 g orzechów ziemnych

– 50 g orzechów włoskich

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać kilka razy w gorącej wodzie do momentu aż woda będzie przezroczysta. Kaszę ugotować na mleku i wodzie (pół na pół, razem ok. 300 ml) z 2 łyżkami słodzidła, do miękkości i ufff… można rozgotować, chociaż niekoniecznie przypalić. 😛 Czas gotowania to ok. 17-20 min. Lekko przestudzoną kaszę (kto by czekał na zimną, kiedy człowiek głodny słodkości :D) zblendować do konsystencji kremu dodając resztę wody i mleka. Nasz pyszny budyń jaglany podzielić na dwa kremy, do jasnego dodać zmielone orzechy ziemne, a do ciemnego zmielone orzechy włoskie, kakao i łyżkę słodzidła… tak do smaku, ewentualnie można zanurzyć łychę i stestować (ja tak robię :P). Kremy przekładamy do słoiczków, posypujemy orzechami i DELEKTUJEMY SIĘ CUDOWNYM DESERKIEM! <3

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 83 times, 1 visits today)