
Sezon na rabarbar w pełni, a z nim pyszne przepisy na słodko-kwaśne, domowe wypieki.
#bezmąkipszennej #słodko-kwaśna #bezdodatkucukru
Składniki na ciasto:
– 250 g mąki orkiszowej
– 100 g masła
– 3 łyżki erytrytolu
– szczypta soli
– 80 g śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
– 500 g rabarbaru
– ok. 5 łyżek erytrytolu
– kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania
Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj erytrytol, sól i pokrojone zimne masło. Zacznij zagniatać ciasto, a po chwili dodaj śmietanę. Ciasto zagniataj szybko i krótko. Uformuj gładką kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 15- 30 min.
Nadzienie: Rabarbar umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do miski i wymieszaj z erytrytolem i sokiem z cytryny.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, a ciasto rozwałkuj na stolnicy (ewentualnie podsyp mąką, aby się nie przykleiło). Na środku ciasta ułóż rabarbar zostawiając ok. 5 cm wolnego brzegu. Zwiń ciasto na rabarbar i piecz przez ok. 30-35 min. Zjadaj ze smakiem. 🙂
Wartość odżywcza
Kalorie: 1787 kcal
Białka: 40 g
Tłuszcze: 102 g
Węglowodany: 175 g
Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!