Sezon na rabarbar w pełni, a z nim pyszne przepisy na słodko-kwaśne, domowe wypieki.


#bezmąkipszennej #słodko-kwaśna #bezdodatkucukru

📝 Składniki na ciasto:

– 250 g mąki orkiszowej

– 100 g masła

– 3 łyżki erytrytolu

– szczypta soli

– 80 g śmietany 18%

📝 Składniki na nadzienie:

– 500 g rabarbaru

– ok. 5 łyżek erytrytolu

– kilka kropel soku z cytryny

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj erytrytol, sól i pokrojone zimne masło. Zacznij zagniatać ciasto, a po chwili dodaj śmietanę. Ciasto zagniataj szybko i krótko. Uformuj gładką kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 15- 30 min.

Nadzienie: Rabarbar umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do miski i wymieszaj z erytrytolem i sokiem z cytryny.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, a ciasto rozwałkuj na stolnicy (ewentualnie podsyp mąką, aby się nie przykleiło). Na środku ciasta ułóż rabarbar zostawiając ok. 5 cm wolnego brzegu. Zwiń ciasto na rabarbar i piecz przez ok. 30-35 min. Zjadaj ze smakiem. 🙂

Wartość odżywcza

Kalorie: 1787 kcal

Białka: 40 g

Tłuszcze: 102 g

Węglowodany: 175 g

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

Ekspresy do kawy - sprawdź na Ceneo

(Visited 68 times, 1 visits today)