Dziecinnie prosty przepis na jabłkowo-ryżowy deser na ciepło.

#bezglutenu #bezdodatkucukru #szybkiiłatwy

📝 Składniki:

– 50 g płatków ryżowych

– 200 ml mleka

– łyżeczka oleju kokosowego

– jabłko

– garść pestek dyni i słonecznika

– łyżka jogurtu naturalnego

– łyżeczka miodu

+ przyprawy (cynamon, przyprawa do piernika, kardamon, imbir)

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Płatki ryżowe ugotuj w garnku z mlekiem aż zmiękną. Jabłko pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju razem z pestkami dyni i słonecznikiem. Przypraw, przykryj i poczekaj aż jabła trochę się lekko skarmelizują. Wszystko połącz, a później polej jogurtem i miodem.

Porady

1. W wegańskiej wersji zamień mleko krowie na roślinne, jogurt pomiń, a posłodzić możesz np. erytrytolem albo dodatkiem rodzynków. 🙂

2. Płatki możesz ugotować pół na pół z wodą i mlekiem.

3. Jeśli Ci się nie spieszy zamień płatki ryżowe na zwykły, biały ryż.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 73 times, 1 visits today)