Słodkie naleśniki z batatów

Klasyczny przepis naleśnikowy w nieco odświeżonej wersji, z lekko podkręconym smakiem i naturalną słodyczą batatów. 😛

Składniki:

– 2 jajka

– jeden, mały batat

– szklanka mleka bez laktozy

– 100 g mąki (50 g jaglanej/ 50 g kukurydzianej)

– 3 łyżeczki nasion chia

– łyżeczka oleju kokosowego

+ cynamon

Sposób przygotowania

Batata pokroić w kawałki i ugotować do miękkości. Resztę składników połączyć ze sobą i na koniec dokładnie zblendować z batatem. Ciasto smażyć na patelni do naleśników z dodatkiem oleju kokosowego.

Naleśniki przełożyć dżemem/ musem/ jogurtem i zjeść z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!

Makroskładniki

Kalorie: 957 kcal

Węglowodany: 135 g

Tłuszcz: 29 g

Białko: 39 g

1 naleśnik – 239 kcal 🙂

by Mrs. Endorfina