Wegańskie słodycze są pyszne, ale co nie jest ich super mocą to te dodatki masła orzechowego, daktyli czy mleczka kokosowego, które podbijają ich kaloryczność… hmmm musiałam znaleźć jakąś alternatywę bez użycia jajek, mleka krowiego i masła. Domowy dżem jagodowy zawinięty w kruche ciasto, znaczy… rogaliki!

#wegańskie #beznabiału #bezbiałegocukru

Porcja na 16 sztuk

Składniki:

– 2 szklanki mąki gryczanej

– 1/2 szklanki mleka sojowego

– 1/2 szklanki oleju

– 1/3 szklanki erytrytolu

– łyżeczka proszku do pieczenia

+ domowy dżem jagodowy na nadzienie

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na ok. 15 min. Podsypać delikatnie mąką i dwie części rozwałkować w kształt koła i wycinać trójkąty. Trójkąty posmarować dżemem i zawijać rogaliki. Piec ok. 15 – 20 min w temp. 180 stopni Celsjusza.

Porady

1. Mąkę warto przesiać, wtedy rogaliki ładnie urosną i będą lekkie.

2. Dżem najlepiej rozsmarowywać tylko na szerszych końcach trójkątów, żeby nadzienie nam ,,nie uciekło”.

3. Większe rogaliki lepiej piec na tyle piekarnika, a te mniejsze z przodu.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

 

 

(Visited 95 times, 1 visits today)