Wegetariańska szakszuka z fasolką, cukinią i selerem naciowym.

#niskowęglowodanowe #bezglutenu #bezmleka

 📝 Składniki:

– cebula

– 2 łodygi selera naciowego

– 1/2 cukinii

– 250 ml passaty pomidorowej

– 5 plasterków suszonych pomidorów

– 5 łyżek czerwonej fasoli z puszki

– 2 jajka

– garść szpinaku

+ przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, natka pietruszki, chilli, czosnek granulowany, czarnuszka)

– kilka kropel soku z cytryny

 📝 Dodatki:

olej z ostropestu

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Cebulę posiekaj, a seler naciowy i cukinię pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię i zalej passatą pomidorową z niewielkim dodatkiem wody. Duś pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Fasolę przepłukaj pod bieżącą wodą. Dodaj na patelnię fasolę, posiekane suszone pomidory, przypraw i dobrze wymieszaj. Po chwili zrób dwa wgłębienia i wbij tam jajka. Przykryj i duś jeszcze ok. 5 min aż białko się zetnie. Rozsyp szpinak, skrop sokiem z cytryny, posyp ziarenkami czarnuszki i polej olejem z ostropestu. Zjadaj ze smakiem. 🙂

Wartość odżywcza

Kalorie: 456 kcal

Białka: 31 g

Tłuszcze: 17 g

Węglowodany: 40 g

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

Przepis powstał we współpracy z marką Skolej.

Grille elektryczne - wybierz na Ceneo
(Visited 57 times, 1 visits today)