Wędzone tofu w pomidorowym sosie z ananasem, papryką i marchewką z białym ryżem.

#wegańskie #bezmięsa #słodko-kwaśne

📝 Składniki na 2 porcje:

– 100 g białego ryżu

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– łyżka oleju rzepakowego

– 180 g tofu

– 2 marchewki

– papryka czerwona

– 1/2 puszki kukurydzy

– 1/4 świeżego ananasa

– szklanka passaty pomidorowej

– sok z cytryny

+ sól, pieprz, papryka słodka, imbir, papryka wędzona, kurkuma

📝 Dodatki:

– natka pietruszki

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Ryż dokładnie przepłukaj i ugotuj do miękkości. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju. Marchewkę z papryką pokrój w kostkę, dodaj na patelnie, wlej trochę wody, passatę pomidorową i duś pod przykryciem przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Tofu odsącz z nadmiaru wody i pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny i przypraw. Ananasa obierz ze skóry i także pokrój na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć na patelnie i jeszcze chwilę gotuj razem. Podawaj z ryżem posypanym natką pietruszki. 🙂

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 45 times, 1 visits today)