Kokosowy torcik a’la batonik bounty w wersji roślinnej.

#wegański #bezdodatkucukru #bezglutenowy

Przepis na tortownicę – 24 cm

📝 Składniki na spód:

– 50 g płatków owsianych

– 50 g słonecznika

– 100 g wiórków kokosowych

– łyżka kakao

– łyżka oleju kokosowego

– 150 g daktyli

📝 Składniki na masę:

– 2 mleczka kokosowe (400 ml x 2)

– 2 łyżki ksylitolu

– 200 g wiórków kokosowych

📝 Składniki na polewę:

– 100 g gorzkiej czekolady

– 100 ml wody z daktyli

+ garść chipsów kokosowych

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Spód: Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 10 – 15 min aż zmiękną, odsączyć, a wodę po daktylach przelać do kubka (przyda się później na polewę czekoladową). Daktyle dokładnie zblendować do kremowej konsystencji. Płatki owsiane, słonecznik i wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy na mąkę. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wylepić nią tortownicę. Włożyć do lodówki.

Masa: Gęstą część mleczka kokosowego zmiksować z ksylitolem zmielonym na cukier puder. Połowę wiórków kokosowych zmielić w młynku na mąkę. Do masy kokosowej dodać wszystkie wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Krem rozsmarować w tortownicy jako drugą warstwę ciasta. Włożyć do lodówki.

Polewa: Gorzką czekoladę rozkruszyć, połączyć z wodą po daktylach i rozpuścić w garnku na małym ogniu. Rozsmarować jako 3 warstwę ciasta.

Na koniec ciasto posypać chipsami kokosowymi i włożyć do lodówki na ok. 1 – 2h. 🙂

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 725 times, 1 visits today)