Pyszny, domowy torcik z mleczkiem kokosowym, czekoladą, orzechami włoskimi i pestkami dyni. 🙂

#bezjajek #bezmąkipszennej #bezdodatkucukru

Proporcje na foremkę – 28 cm

📝 Składniki na ciasto:

– 500 g mąki orkiszowej

– 500 ml mleka sojowego

– 3 łyżki dżemu porzeczkowego

– 3 łyżki kakao

– 1/2 szklanki erytrytolu

– łyżka octu ryżowego

– łyżeczka proszku do pieczenia

– łyżeczka sody oczyszczonej

– 100 ml oleju rzepakowego

📝 Składniki na krem:

 – 2 puszki mleczka kokosowego

 – tabliczka gorzkiej czekolady

 + cukier puder z erytrytolu do smaku

+ orzechy włoskie, pestki dyni na posypkę

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Ciasto: Do mleka sojowego dodać olej i ocet, zamieszać i poczekać kilka minut. Suche składniki wsypać do drugiej miski. Do mokrych składników dodać dżem, a później wszystko wlać i energicznie połączyć z suchymi składnikami. Masę przelać do foremki i piec ok. 1h 10-15 min w temp. 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka.

Krem: Gęstą część mleczka kokosowego dobrze ubić z erytrytolem, a czekoladę rozpuścić. Ostudzoną, ale płynną czekoladę dokładnie wymieszać z kremem. Włożyć do lodówki aż stężeje.

Ciasto przekroić na pół, nasączyć np. mlekiem sojowym, wodą gazowaną lub wodą z cytryną, przełożyć kremem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i pestkami dyni. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 89 times, 1 visits today)