Słodko-warzywne curry z batatami, papryką, marchewką i ciecierzycą. Dla wegan, dla roślinożerców, dla wszystkich głodnych zdrowego obiadku. 😛

#bezmięsa #bezglutenu #warzywne 

Przepis na 2 porcje

📝 Składniki:

– 100 g białego ryżu

– cebula

– mały batat

– papryka czerwona

– 3 marchewki

– pół puszki ciecierzycy

– łyżka oleju rzepakowego

 – 2 łyżki mleczka kokosowego

– kilka pomidorków koktajlowych

– świeża natka pietruszki

+ przyprawy (sól, pieprz, curry, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany)

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Ryż dokładnie przepłukać kilka razy w gorącej wodzie do momentu aż woda będzie przezroczysta. Ugotować na sypko w proporcji 1:2 ryżu do kaszy. W tym czasie posiekać cebulkę i pokroić warzywa (batat, marchewka, papryka). Cebule podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju, a później dusić z warzywami pod przykryciem do miękkości. Jeśli potrzeba dolać wody, aby warzywka dobrze zmiękły. Dodać ciecierzycę, przyprawy, a na koniec mleczko kokosowe i wszystko razem wymieszać. Posypać świeżą natką pietruszki, dodać pomidorki koktajlowe i zjadać z ryżem. 🙂

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 37 times, 1 visits today)