Jesienny przepis na pyszne i rozgrzewające leczo z jednego gara. 😛

#bezmięsa #bezglutenu #warzywne

Proporcje na duży garnek 🙂

📝 Składniki:

– 3 cebule

– 3 ząbki czosnku

– łyżka oleju kokosowego

– pół średniej dyni

– 3 czerwone papryki

– 3 marchewki

– cukinia

– 3 pomidory

– łyżka koncentratu pomidorowego

– 2 puszki białej fasoli

– świeża natka pietruszki

+ przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir, papryka wędzona, majeranek, przyprawa do kurczaka)

🍴 Sposób przygotowania 🍎

Cebulę z czosnkiem posiekaj i podsmaż w garnku. Dodaj obraną i pokrojoną dynię, marchewkę i paprykę. Dolej wody, aby warzywa się lekko dusiły i przykryj. Kiedy trochę zmiękną dodaj obraną i pokrojoną cukinię i pokrojone w kostkę pomidory. Fasolę przepłukaj pod bieżącą wodą i dodaj do warzyw. Wymieszać leczo z koncentratem pomidorowy, przypraw i gotuj na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszytko wymieszaj.

Porady

1. Leczo pysznie smakuje np. z kaszą jaglaną.

2. Im mniejsze kawałki warzyw tym szybciej nam się wszystko ugotuje. Na początku wrzucaj te najtwardsze warzywa jak w przepisie.

3. Jeśli jest taka potrzeba dolewaj więcej wody.

Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! 😛 Powodzenia i… SMACZNEGO!

(Visited 55 times, 1 visits today)