Zdrowy Zielony Mech

Słodki pomysł na szpinak w fit kuchni. Wapń, żelazo, magnez, potas, beta-karoten, kwas foliowy, witamina C, K a to wszystko w małym kawałku ciasta z zieloną rośliną.

Składniki:

Ciasto szpinakowe

– 3 jajka

– 10 g oleju kokosowego

– 130 g mąki ( 50 g ryżowej, 50 g mąki jaglanej, 30 g kukurydzianej)

– 2 garści świeżego szpinaku

– 2 łyżki budyniu o smaku krówki bez cukru

– 100 ml mleczka kokosowego

– kilka kropel aromatu waniliowego

– 50 g ksylitolu

– łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

– 600 g gęstego jogurtu naturalnego

– 30 g miodu

– 3 łyżki żelatyny

+ pestki granatu/ żurawina

Sposób przygotowania

Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników dokładnie ze sobą połączyć, a później delikatnie łyżką dodać ubitą pianę. Foremkę wysmarować masłem, podsypać mąką, przelać ciasto i piec ok. 45 min w 180 stopniach.

Krem: Żelatynę rozpuścić w ok. 150 ml gorącej wody, a później połączyć z jogurtami i cukrem. Włożyć na kilka minut do lodówki aż krem lekko stężeje.

Ciasto po upieczeniu przekroić na pół i odkroić od dwóch części trochę ciasta do posypania na wierzch. Nasączyć lekko mleczkiem kokosowym. Ciasto szpinakowe przełożyć kremem i na koniec posypać pestkami granatu czy żurawiną. Włożyć do lodówki na ok. 2h.

SMACZNEGO!

Makroskładniki

Kalorie: 1615 kcal

Węglowodany: 215 g

Tłuszcz: 64 g

Białko: 63 g

10 kawałków

1 kawałek – 162 kcal 🙂

by Mrs. Endorfina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *